Margrethe Højlund | Spind dit sind
5
post-template-default,single,single-post,postid-5,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Spind dit sind

Growing projects: Spind dit sind – et sundhedsfagligt kulturprojekt til psykisk sårbare mennesker.

.
Spind? … Vi forbinder ordet med politiske projekter. Med opfindelser, taler og ord der fordunkler virkeligheden.
.

Spind dit sind handler om noget helt andet. Nemlig om  at spinde med en enkel håndten, så uld og hør og bambus bliver til tråd vi kan skabe med eller bare glæde os over, alt imens der bliver fortalt eller læst op. Alt imens der spindes også på fortællingens lange tråd, der bekræfter, at sammenhængskraft, kontinuitet og fællesskab er en mulighed.

“Spind dit sind” tager fat i en ældgammel tradition, som er vokset frem som noget af det mest naturlige for vore forfædre, nemlig at forbinde det monotone, rytmiske rolige håndværksarbejde der krævede tålmodighed, med fantasiens udfoldelse gennem fortælling, eller blot snakken om livet, der går. Lidt poetisk sagt: foreningen af hånd og ånd.

      ET sundhedsfagligt projekt destineret til psykisk sårbare mennesker.

Tanken om at bringe spinding og historiefortælling sammen i et sundhedsfagligt projekt bunder i en interesse for at samle flere af mine egne erfaringer og indfaldsvinkler i én rehabiliterende sundhedsfagligt indsats.

Jeg har arbejdet 25 år professionelt med historiefortælling, og ofte derigennem været i kontakt med socialt udsatte mennesker. Jeg genopdagede denne sommer glæden ved at spinde, og kunne pludselig se denne aktivitet i lyset af min sundhedsfaglige viden som social- og sundhedsassistent.

Og så synes jeg, der mangler rehabiliterende tilbud som både retter sig mod genoptræning af kroppens fysiske svækkelse, f.eks en manglende evne til at koordinere bevægelser og derigennem skabe noget smukt med sine hænder, og en aktivitet der, som historiefortællingen, trækker os ind i en konstruktiv brug af vore mentale billeder (i modsætning til film  og computerspil hvor ydre billeder serveres i en lind strøm).

Desuden ser jeg aktiviteter i fællesskab som en stor mulighed og en stor udfordring for psykisk sårbare borgere, der ofte trækker sig fra netop fællesskabet og udfolder deres liv i ensomhed bag en skærm.

Spindingen kan i en sundhedsfaglig kontekst deles op i flere små delmål, og med en overskuelig indsats kan man nå frem til det endelige mål, nemlig at spinde en tråd til garn, der kan bruges. Om den er fin eller grov.

Og sidst men ikke mindst: den er meget lidt ressourcekrævende! Jeg bringer håndtene, og uld, hør eller bambus kan bestilles over nettet.

Jeg ved, at en sådan aktivitet tager tid for at alle elementerne kan findes i den helhed det gerne skulle føre frem til. Men indsatsen kan være målrettet og tidsbestemt, med en mulig evaluering af alle etaper. Og med succeskriterier for hver enkelt skridt en deltager tager for at holde ved og opnå resultater.

Har du lyst til at høre mere,  så kontakt mig!

hojlundm@gmail.com

.

No Comments

Post a Comment