Margrethe Højlund | Margrethe Højlund
Højlund, Margrethe, story, fortælle, piller lidt rust af min kind
21657
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21657,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

MH_tre_02

OM

Margrethe Højlund (f. 1957) vendte i 2010 tilbage til Danmark efter at have boet og arbejdet i 25 år i Frankrig.

 

Her etablerede hun sig i Lyon i 1985 med en erfaring som skuespiller inden for det fysisk orienterede teater. Med sig i bagagen havde hun et bifag i dramaturgi fra Århus Universitet (1981) og 5 års arbejde i Sverige og Danmark, bl.a. som del af teatergruppen Dragen (leder Maria Lexa).

 

I Frankrig blev hun en del af den fornyelse af fortælletraditionen, der voksede frem gennem 1980’erne og gjorde historiefortælling til et nyt scenesprog. (Frankrig har i dag flere hundrede professionelle historiefortællere).

 

Margrethe Højlund blev i særdeleshed kendt for sit arbejde med inuitkulturens fortællestof, som hun har formidlet for både voksne og børn på biblioteker, som gæst på nogle af Frankrigs store fortællefestivaler, i skoler, på museer m.m.

 

En stor del af hendes forestillinger blev til i samarbejde med musikere (Marc Lauras, Jean-Claude Condi). Med Marc Lauras skabte hun desuden to musik & poesi forestillinger med tekster af henholdsvis Inger Christensen og Bo Carpelan.

 

Hendes kulturformidlende arbejde i Frankrig har to gange modtaget støtte fra Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond.

 

Hun har desuden undervist socialpædagoger og amatørfortællere i historiefortælling både i Frankrig, Danmark og Sverige. Hun vender stadig tilbage til Frankrig og fortæller fra tid til anden, sidst som deltager i litteraturfestivalen La Comédie du Livre, Montpellier i maj 2014.

 

Kontakt
Margrethe Højlund
Gl. Feggesundvej 50
7742 Vesløs
Telefon +45 2217 5740
E-mail hojlundm@gmail.com

 

Facebook >

TURNERENDE FORTÆLLER

Som turnerende fortæller i Danmark og Sverige har Margrethe bl.a. deltaget i 1997, 1998 og 2007 i Ljungby Berättarfestival, Sverige og givet kurser for fortællekredse i begge lande.

 

Efter sin tilbagevenden til Danmark i december 2010 gav hun tid og plads til fordybelse i et billedkunstnerisk arbejde og var med på en række censurerede udstillinger (Tranum Klitgård, Gimsinghoved, Dronninglund kunstcenter).

 

I januar 2013 vendte hun tilbage til scenen med poesi- og musikforestillingen ”Piller lidt rust af min kind” med de to svenske jazzmusikere Anders Persson og Terje Sundby (præmiere i Klosterkirken i Løgumkloster).

 

I august 2013 deltog hun i et internationalt fortælleevent i Odense, og i september 2014 havde hendes nye forestilling ”Fra Ham til Hinde” præmiere på Nørre Vosborg fortællefestival.

 

I dag deler Margrethe Højlund sin tid mellem nye fortælleprojekter, et arbejde i sundhedssektoren, billedkunst og naturen i Thy, hvor hun har bosat sig.

.
.
Anders Persson >
Terje Sundby >


Anders Perssons soundcloud
 
>
“piller lidt rust af min kind”

PRESSEN SKREV

Om Piller lidt rust af min kind:
Forestilling 3. december 2014

 

”To eminente musikere supplerede Margrethe Højlunds digtoplæsning i et fælles arrangement mellem Morsø Biblioteksforening og Musikværkets venner.

…..Vi fik en god aften, en flot spændende og anderledes aften. Og måske én og anden fik lyst til at finde hengemte digtsamlinger frem fra reolen.

Morsø Folkeblad/Anne Mette Riis

 

Og fra publikum lød det:
Den aften I gav os kan ikke beskrives, kun opleves. TAK!
Kirsten Møller, Mors

 

Om Margrethe Højlunds fortælleforestillinger.

 

”Margrethe Højlund fanger opmærksomheden, straks hun går på scenen, med teaterkunstens virkemidler, men – bliver man gradvist klar over, efterhånden som forestillingen skrider frem – også med historien selv, der med sin egen opbygning og fortællemæssige kadence, skaber dette forunderlige og intime rum mellem fortæller og publikum, der er så afgørende”.
Niels Houkjær, Berlingske Tidende


Aldrig har Danmark været så tæt på, takket være skuespilleren Margrethe Højlund….. Hvem siger at eventyr er for børn? Med sin accent, en ”rien sensuel” (
et lille sensuelt touch), bliver det åbenbart for forestillingens voksne publikum, at historiens morale frem for alt henvender sig til dem.
Dernières Nouvelles de Strasbourg

 

Historier om en blåræv der gifter sig med en ung pige og vildgæs der giver en ung mand synet tilbage… Så mange døre åbnes i denne forestilling ind til drømmen..… i salen kunne man høre en knappenål falde til jorden og så et par hundrede øjne fikseret på fortælleren.
Le Progrés, Pélussin


Tre små lys i et hjørne, et par dyreskind på jorden og en tromme mellem hænderne: Margrethe Højlund tiltrækker sit publikums opmærksomhed, så snart de befinder sig i hendes univers.
La Gazette, Montaudin, festivalen “Livre en fête”


Denne tirsdag aften sank Grønlands hvide himmel ned over indlandsisen på kulturcentret André Malraux i kvarteret la Grand Mare (
forstad til Rouen). Margrethe Højlund gjorde det muligt for de talrige tilhørere der var mødt op, at rejse til Det Store Nord gennem disse forførende og fascinerende fortællinger….. Med sin danske accent, sin direkte relation med publikum, sine instrumenter og enkle gestus, fangede hun et begejstret publikums opmærksomhed.
Paris Normandie